3 és 4 dimenziós ultrahangvizsgalatról

Magzati Diagnosztikai Központunkban a Magyarországon található legmodernebb készülékkel, a Voluson E8 Expert BT12 végezzük a vizsgálatokat és készítünk olyan 3, illetve 4 dimenziós felvételeket, amelyek minőségi színvonala a laikus számára is érzékelhető.

Az ultrahangvizsgálatok során háromdimenziós, térhatású képalkotásra már a 90-es évek közepe óta lehetőség van. A 3D-s képek folyamatos, filmszerű megjelenítésére (4 dimenziós ultrahang) 2000 óta gyártanak készülékeket.

A 3D-4D ultrahangtechnika természetesen nem csak a látványt szolgálja, hanem gyorsabb és pontosabb vizsgálatot jelent a modern diagnosztikában.

  • Kisebb ultrahangterhelés. Egyes vizsgálatoknál egyetlen pásztázás (szkennelés) is elegendő a magzat vizsgálatához, melynek értékelésekor speciális programokkal tetszőleges metszetet lehet készíteni a magzat egyes részeiről, így lerövidíthető az vizsgálati idő.
  • Tetszőleges irányú metszet. A magzat fekvési helyzetétől függetlenül lehet elvégezni a vizsgálatot.
  • Térfogatmérés. Egyes üreges szervek (pl. agykamrák, húgyhólyag) nagyságának mérése a legpontosabban csak 3 dimenzióban lehetséges.
  • Egy időben több metszet. A CT és MR vizsgálatokhoz hasonló rétegfelvétel készíthető ultrahanggal is úgynevezett multiplanar módban. Így pontosabb kép készíthető olyan bonyolult szervekről is mint az agy vagy a szív.
  • Egyedülálló szívultrahang alkalmazás. Az ún. STICK program, jelentősen javítja a diagnosztikát.
  • Térbeli áramlásmérés. Az ún. 3D Doppler vizsgálattal nem csak a vér áramlása vizsgálható az erekben, hanem az erek térbeli viszonyai is, melyek egyes kórképekben (pl. ikrek közötti transzfúziós szindróma, ér eredetű daganatok a magzatban, tumor diagnosztika a nőgyógyászatban) nagy jelentősége van.
  • Telemedicina. Jövőbe mutató lehetőség a 3D ultrahangblokkok interneten keresztül történő továbbítása a világ bármely pontjára, akár szakértői konzílium céljából.

A 3D-4D-s ultrahangvizsgálatokat bármelyik terhességi korban el lehet végezni, azonban a kapott képek információ tartalma, minősége és élvezhetősége eltérő.

A valósághű 4 dimenziós ultrahangfelvétel készítésére a 26.hét és környéke a legoptimálisabb, hiszen ilyenkor az anyaméhben cseperedő kis magzat, már igazán a baba formáját mutatja.

Tapasztalataink szerint a leendő szülők leginkább két részletre kíváncsiak: a magzat nemére és arcának látványára. A magzat nemének biztos meghatározása Központunkban a várandósság 15. Hététől lehetséges, ám közel 90%-ban látjuk már a 12.-13.héten is.

Három- és négydimenziós felvételre bármikor van lehetőség, de a legalkalmasabb időszak a várandósság 24. és 32. hete közé esik. Ilyenkor a legmegfelelőbb a magzatvíz mennyisége, a magzat méretei és a szöveti felszínek ultrahangos megjelenítése.

A vizsgálatot DVD-re rögzítjük és képeket készítünk.

 

Biztonsági okokból a felvételeket kizárólag az Intézetünkben minden alkalommal újonan vásárolt pendrive-okra tudjuk rögzíteni.

 

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.

 

Galéria

 

A 3D-4D-s ultrahangvizsgálatokat bármelyik terhességi korban el lehet végezni, azonban a kapott képek információ tartalma, minősége és élvezhetősége eltérő. A bemutatott képek minősége csak optimális feltételek fennállásakor prezentálható.Vizsgáló orvosaink mindent megtesznek a szülők elégedettségéért, a bemutatott képek minősége csak optimális feltételek fennállásakor prezentálható. Kérjük vegyék figyelembe, hogy a minőséget befolyásolja a magzat és a lepény helyzete, mellső fali lepény, arc előtti kevés magzatvíz és a vastag hasfal. Megértésüket köszönjük!