Meddőségi kivizsgálás

A családtervezési alkalmasság tisztázása után, meddőségi kivizsgálásunkra várjuk azokat a párokat, akiknél visszatérő problémák jelentkeznek.

Az ismétlődő vetélés (más szóval szokványos vagy visszatérő vetélés, szaknyelven habituális abortusz, rövidítve HABAB) az a jelenség, amikor két vagy három egymást követő várandósság megszakad. Ezt legtöbbször cikluszavarok, fertőzések, nőgyógyászati vagy genetikai rendellenességek, véralvadási rendszer eltérései és autoimmun betegségek okozzák.

Az okok sokrétűsége miatt a kivizsgálás is több részterületre terjed ki és általában indokolt is elvégezni ezeket. Intézetünk a nőgyógyászati ultrahangvizsgálatokban is élen jár. Egyedülálló speciális ultrahangvizsgálati módszerekkel állunk a meddőségi kivizsgálás alatt álló nők rendelkezésére. A nagy felbontású hüvelyi ultrahang vizsgálattal jól látható a méh, a függelékek és a kismedencei szervek esetleges elváltozásai. A hüvelyi ultrahang fejek 3 és 4 dimenziós üzemmódra is képesek, ezért a méh minden dimenziója láthatóvá tehető.

Amennyiben a fenti vizsgálatokban eltéréseket nem találunk, úgy felmerül a páciens immunrendszerének eltérése ill. a partnerrel szembeni immunológiai összeférhetetlenség. Az okok felsorolása a csökkenő gyakoriság szerint történt.

Fontos azt is tudni, hogy az esetek kb. 40%-ában még a legalaposabb kivizsgálás esetén sem derül ki, mi okozta a vetélést.

Intézetünkben, specialistáink a meddőségi konzultációk alkalmával egyeztetik a párokkal, hogy milyen vizsgálatokat is érdemes elvégezni. Figyelembe vesszük az életkort, az előzményeket és a körülményeket, a korábbi vetélések számát és nem utolsó sorban az aggodalom mértékét.

A meddőség lehetséges kórokai:

  • Hormonális okok, anyagcsere rendellenességek
  • Méh anatómiai és fejlődési rendellenességei
  • Fertőzések nőgyógyászati területen és azon kívül
  • Genetikai rendellenességek
  • Autoimmun betegségek
  • Véralvadási rendszer, trombózis-hajlam
  • Immunrendszer vizsgálata, NK-sejtek, MLC (Mixed Lymphocyta Culture)- teszt értékelése

 

Központunkban dolgozó valamennyi szakorvosunk az FMF London (Fetal Medicine Foundation) által képzett és akreditált szakember.